GÜNEYDOĞUDA VİNÇ HİZMET SEKTÖRÜNÜN SON ON YILI



Ülke ekonomisinde her yıl büyüyerek  çok önemli katkılarda bulunan vinç hizmet sektörünün genel itibariyle en büyük sıkıntılarında birisi de  nitelikli eleman bulmakta yaşanan zorluk. 

Şu an türkiye genelinde 5000’e yakın bir operatör açığı bulunmaktadır. Bunun başlıca sebebi meslek yüksek okulları ve universitelerin ilgili fakültelerinde lisans bölümlerinin bulunmamasıdır. 

 %30 civarında büyümeyle global ekonomi trendinde yer edinen sektörde nitelikli elaman yetiştirilememesi de sahada uzmanlığın gelişimini olumsuz olarak etkilemektedir.

Türkiye’nin doğusunda ortalama 300 tane vinç işletmeciliği icra eden firma mevcut ve bu firmalarda istihdam edilen kişi sayısı da 2500 civarındadır. Bu da dolaylı olarak minimum 7500 insanın hayat garantisi anlamına gelmektedir.

 

Bölgemizde son 10 yıl içerisinde gelişen sanayi petrol ve enerji sektörleri beraberinde mobil ve kamyon üstü vinç talebinin fazlalaşmasına sebep olmuştur. Bu da iç ekonomide özellikle Konya merkezli firmaların imalat ve ar-ge çalışmalarına önemli kaktı sunmuş ve aynı zamanda global ekonomide de ülkemiz açısından ihracatın hareketlenmesinde bu konuda önemli katkıda bulunmuştur.

Diyarbakır ‘da 1995 yılından beri konuşlanmış olan Özen Vinç bu alanda kendini geliştirmekte,operatör istihdamını  arttırmakta , ve iş felsefesinde en büyük yatırımın insan olduğuna inanmaktadır. 

Editör : Cihan Karabulut